C.G.Carlssonin sukuseura

spacer

spacer

spacer

Haku:

C.G. Carlssonin sukuseuran kesätapaaminen 3.8.2019

Kesätapaaminen järjestettiin tänä vuonna taas Carl Gustavin lähimaisemissa eli Tammelan Portaan Nahkurinverstaalla. Nahkurinverstas sijaitsee alkuperäisellä paikallaan Portaan viehättävässä kylämiljöössä.

Saimme heti tilaisuuden alussa asiantuntevan ja mielenkiintoisen opastuksen tehtaan vaiheisiin. Oppaamme mukaan tehdas on toiminut 1870 luvulta 1970 luvulle eli 100 vuoden ajan. Näimme kaikki alkuperäiset välineet ja kuulimme paljon tietoa nahan käsittelyn eri vaiheista sekä nahasta tehtyjen tuotteiden valmistuksesta. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla nahan parkitsemisesta, jossa käytetiin kasviparkitusmenetelmää. Kasviparkitusmenetelmässä nahan valmistuminen kesti noin puoli vuotta. Nahan väri riippui siitä mitä puunkuorta parkitsemiseen käytetiin. Esimerkiksi paju antoi nahalle keskiruskean, kuusi tummanruskean ja koivu vaaleanruskean värin. Museo kaikkineen on todella ainutlaatuinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas. Oppaanamme toimi omistajapariskunnan mies ja hänen vaimonsa, jolla on sukusiteitä verstaan viimeiseen omistajaan, järjesti ruokatarjoilun.

Seuraavaksi olikin vuorossa ruokailu. Lounaamme sisälsi leivät ja juomat sekä kasvisalaattia, perunoita tai riisiä, lihakastiketta ja uunivihanneksia. Jälkiruuaksi oli kahvia ja suklaakonvehdin kera. Maukas ruoka nautittiin iloisen puheensorinan säestämänä.

Veijo Vironen kertoi sanoin ja kuvin 1. sukuhaarasta sen henkilöistä, asumuksista ja asuinpaikoista. Vaikka sukuseuran kirjassa on paljon kertomuksia, on aina mukava kuulla tarinoita vanhoilta ajoilta. Tarinat alkavat elää, kun ne kerrotaan ja näytetään henkilöt ja paikat valokuvina. Luontevana jatkona Veijon kertomukselle oli paikallaolevien sukuhaarojen esittely. Läsnäolijoita oli kahdeksasta sukuhaarasta. Jokainen esitteli itsensä ja näin taas tulimme tutummiksi toisillemme.

Ei kesätapaamista ilman arpajaisia. Arpajaistavaroita oli kertynyt oivallinen määrä ja arpojen myyntimenetys oli hyvä. Onnetar suosi, niin kuin tapana on, joitakin runsaasti, joitakin kohtuulisesti ja jotkut jäivät kokonaan ilman. Arpajaisten jälkeen oli päättäjäiskahvien aika. Kahvin kera oli raikasta mansikkakakkua.

Päivä hurahti todella nopeasti ja yhteisvalokuvan jälkeen oli jo kotiinlähdön aika.

Kiitos mukavasta päivästä ja seurasta!

 

Marja Liisa Manner

spacer

 

Toimituskunta

Yhteydenotot

Sukututkimusrekisteriseloste

    C.G.Carlssonin sukuseuran vaakuna
   

C.G.Carlssonin Sukuseura R.y.

Kivirannankatu 15

FI-53952 Lappeenranta

 

spacer