C.G.Carlssonin sukuseura

spacer

spacer

spacer

Haku:

VÄRJÄRIMESTARI CARLSSONIN SUKU – KIRJAN SYNTYVAIHEITA

Sukuseuran synnystä 1992 lähtien sen hallitukset ovat keränneet tietoja esi-isästään Carl Gustav Carlssonista ja vaimostaan Karoliina Carlssonista, jotka elivät Jokioisilla ja Tammelassa 1800-luvulla. Samoin luotiin yhteydet kaikkiin kymmeneen elossa olevaan sukuhaaraan. Erityisen aktiivisia ovat olleet Eero Nikula, Kaisa-Leena Salmi ja jo edesmennyt sukuseuran sihteeri Irmeli Tolonen. Ensimmäisen kerran pöytäkirjoihin merkittiin ajatus sukukirjasta vuonna 1998.

Sukulaisilta saatuja valokuvia skannasivat sukuseuralle Nikolai ja Matti Ylirotu. Tätä materiaalia yhdessä Carlssoneista ja heidän lapsistaan kertovien kirjoitusten kanssa julkaistiin vuodesta 2005 lähtien Värjärimestarin Sanomissa päätoimittajana Ilma Ylirotu.

Kirjoituksia ja kuvia oli kertynyt huomattava määrä. Inventaarion perusteella päätettiin pyytää täydennyksiä niiltä sukuhaaroilta joista tuntui puuttuvan kirjoituksia.

Aluksi oli ajatuksena löytää kirjalle kirjoittaja, joka voisi käyttää kertynyttä materiaalia työnsä pohjana. Yhteyksiä otettiin yliopistoihin ja sukukirjojen kirjoittajiin. Tarjoukset osoittautuivat kuitenkin niin hintaviksi, että hallitus luopui ajatuksesta. Tätä ratkaisua tuki myös se seikka, että haettuja apurahoja ei saatu.

Syksyllä 2011 muodostettiin virallisesti kirjaryhmä, johon kuului edustaja kustakin sukuhaarasta. Silloin skannattiin myös ensimmäiset kirjoitukset Värjärimestarin Sanomista Veijo Mannerin tietokoneelle ja uusia kirjoituksia lähetettiin samaan osoitteeseen. Mutta miten tästä eteenpäin? Onneksemme tammikuussa 2012 Marja Liisa Manner lupautui järjestelemään ja korjaamaan kirjoituksia sekä tekemään toimittajan työtä! Tilanne selkiintyi huomattavasti. Vastuu kirjoituksista ja kuvista oli toki kullakin sukuhaaralla. Syksyllä 2012 vastuu kirjasta siirtyi Marja Liisalle, Aarre Tuomistolle ja Päivi Hannikaiselle.

Työnjako toimituskunnan kesken selkeni ennen pitkään: Marja Liisa teki toimittajan työtä, Aarre teki yhteenvetoja, sukutaulukoita ja – luetteloita sekä sijoitteli kuvia kirjoituksiin. Päivin tehtävänä ensisijaisesti oli huolehtia puuttuvasta materiaalista eli pitää yhteyttä sukulaisiin, opetella kuvien sijoittelua ja skannausta sekä huolehtia tarjouspyyntöjen ja sopimusten teosta. Kyllähän me kolme kirjoitimme myös ainakin oman sukuhaaramme kirjoituksia.

Olimme tehneet taittosopimuksen lappeenrantalaisen Kaisa Elomaan kanssa ja kirjapainoksi valitsimme nurmijärveläisen NurmiPrintin. Maaliskuun 25. päivänä 2013 lähetin ensimmäiset kirjoitukset Kaisa Elomaalle, NurmiPrint sai työn painettavakseen toukokuun 8. päivänä ja kirjapaino ilmoitti kirjan olevan valmiina 28.5.2013. Voitto kotiin!

Sukuseura on saanut kirjaprojektin aikana sukuluetteloaan ja yhteystietojaan päivitettyä. Siitä kiitos Raimo Virtaselle. Olemme saaneet myös tiedottajaksi Pasi Mannerin, joka huolehtii jatkossakin sähköisestä yhteydenpidosta. 

Itse olen iloinnut lukemattomista yhteydenotoista eri puolelle Suomea. Rohkeasti puhelimella tai sitten sähköpostilla olen lähestynyt tuntemattomia sukulaisiani. Aina olen saanut ystävällisen, joskin usein hämmentyneen vastaanoton ja myöhemmin vastaukset pyytämiini kysymyksiin. Moni kirjoitti erikseen kiitokset siitä, että ”joutui” kirjoittamaan. Kirjoittajia lienee kaikkiaan 41. Nyt ovat monien perheiden tarinat tulleet tutuiksi. Vieläpä nuorimmainen sukuseuran jäsen, Milena Heikkilä, jonka ristiäiset olivat juuri ennen kirjan painoon menoa, ehti kirjaan! Sain apua myös omilta ja naapureilta näissä teknisissä asioissa. Palkaksi heille riitti mehupullo kellarista.

Erityiset kiitokset kunniapuheenjohtajallemme Eero Nikulalle, jonka tiedot Carl ja Karoliina Carlssonista ja halu tallettaa suvun tarinat jälkipolville, on pitänyt minut tietoisena tehtävästämme. Kiitokseksi Eerolle ensimmäinen Värjärimestari Carlssonin suku – kirja! Samoin vielä kiitokset Marja Liisalle ja Aarrelle loistavasta yhteistyöstä.

Vieläkin ovat polvet ja selkä jäykkänä istumisesta, mutta mieli iloinen. Unelmasta on tullut totta: Värjärimestari Carlssonin suku – kirja on sinunkin saatavanasi.

 

Lappeenrannassa 30.6.2013

Päivi Hannikainen

sukuseuran puheenjohtaja

spacer

spacer

 

SUKUSEURAN TUNNUKSET

Sukuvaakuna pinssien ja viirien tilaukset:
Pinssin hinta: 6 euroa
Viirin hinta: 35 euroa
Hintoihin lisätään postituskulut.

Seuran pankkitili:
FI45 1783 3000 0274 53
Tilausosoite:
paivi.hannikainen(a)gmail.com

spacer

Kirjautuminen jäsensivustolle:

spacer

 

Toimituskunta

Yhteydenotot

Sukututkimusrekisteriseloste

    C.G.Carlssonin sukuseuran vaakuna
   

C.G.Carlssonin Sukuseura R.y.

Kivirannankatu 15

FI-53952 Lappeenranta

 

spacer