C.G.Carlssonin sukuseura

spacer

spacer

spacer

Haku:

Taskukellon tarina

On tullut syksy Torron kylään. Siilot ovat täynnä kultaista viljaa. Peltoaukeamat avautuvat silmiini okranvärisinä laajoina kenttinä. On syyskyntöjen aika.

Muuttolintuparvet lepäävät suolla ja keräävät voimia pitkille taipaleilleen. Niillä onkin aivoissaan sekä almanakka että kompassi. On lähdön aika.

Ajan traktorillani peltosarkoja ja muistelen monia syksyjä: On ollut sadetta ja tuulta. On ollut kauniita poutaisiakin kyntöpäiviä. Muistelen isäänikin peltotöissään ja hänen voimakkaita hevosiaan. Kummallista, että juuri kyntötöissä palautuvatkin mieleeni monet lapsuuteni asiat ja koko lapsuuteni sielunmaisema.

Katson kellooni ja huomaan, että ruoka-aika on ohitettu jo aikoja sitten. Tulen alas traktorista ja lähden kulkemaan kynnöksen poikki kohti peltotietä. Siinä kulkiessani silmäni osuvat erään kynnöksen harjaan. Mikä kummallinen kiiltelevä möykky onkaan noussut maan uumenista? Nostan multamöykyn käteeni ja rapistelen siitä enimmät mullat pois. Jokin kova esine se on. Otan sen mukaani ja vien kotiin.

Multamöykyn sisällä on taskukello!

Se on yltä päältä paksun ruosteen peitossa. Syyskiireitteni keskellä kello jää odottelemaan, milloinka isännällä olisi aikaa kellolöydölleen. Aikain päästä kello osuu käteeni vintillä olevan lipaston laatikossa. Nyt.

Puhdistan kellon ruosteesta. Puhdistan ja puhdistan. Vihdoin ohuet kellon kuoret alkavat kirkastua. Haen hopean puhdistusainetta ja pyyhin ja pyyhin. Kellon lasi on pois, samoin poissa ovat viisarit ja numerotkin melkein Kellon kuoressa ovat kauniit ja koristeelliset kaiverrukset: A N. Tämä on ollut lahjakello?

Miksi en ole koskaan kuullutkaan, että jossakin pelloistamme olisi hopeakello?

Otan kellon mukaani ja menen Nyströmin kello - ja kultasepän liikkeeseen. Isä - Kauko tutkii kellon, lukee ja tutkii hopealeiman vuosiluvun, tutkii kellon koneiston ja sanoo: "Onpahan ollut joskus kallis kello. Kello on valmistettu 1920-luvun alussa. Ei kyllä kannata enää korjata".

Tiedän nyt, että sen on täytynyt olla isäni taskukello. Pellolla töissä ollessaan isän on täytynyt pudottaa kello. Kyllä sitä on varmaan kauan etsitty. Asia on ollut niin kipeän kova, että minulle ei ole koskaan voitu kertoa kellon häviämisestä. Saatoin vain kuvitella isäni harmistuneet otsarypyt ja kellon katoamisen surun.

Katselen kelloa ja muistelen isääni. Ihmeellistä, että juuri siinä kohtaa pellon kynnöksiä silmäni osuvat tuohon epämääräiseen auringon valossa kiiltelevään multamöykkyyn. Ihmeellistä. että yli 7 vuosikymmenen jälkeen pelto ojentaa minulle isäni hopeisen taskukellon. Olikohan se sattuma vai ihan johdatusta? Voimakkaana sain tuntea lujat siteet juurilleni sekä kotikontuuni.

Eero Nikula
09.10.2007

 

spacer

spacer

 

SUKUSEURAN TUNNUKSET

Sukuvaakuna pinssien ja viirien tilaukset:
Pinssin hinta: 6 euroa
Viirin hinta: 35 euroa
Hintoihin lisätään postituskulut.

Seuran pankkitili:
FI45 1783 3000 0274 53
Tilausosoite:
paivi.hannikainen(a)gmail.com

spacer

Kirjautuminen jäsensivustolle:

spacer

 

Toimituskunta

Yhteydenotot

Sukututkimusrekisteriseloste

    C.G.Carlssonin sukuseuran vaakuna
   

C.G.Carlssonin Sukuseura R.y.

Kivirannankatu 15

FI-53952 Lappeenranta

 

spacer